Tarina Surevillen takana

Kiva, että löysit sivuilleni! Olen Johanna Elola, varkautelainen 43-vuotias suurperheen äiti. Olen avoin, rohkea ja elämänmyönteinen positiivisuuden lähettiläs, vaikka kannan harteillani suurta surua. Olen menettänyt lapseni.

Esikoispoikani Ville menehtyi 12-vuotiaana, marraskuussa 2014 sattuneessa tapaturmassa, jossa hiekkakentälle jätetty, painava jääkiekkomaali kaatui sählyä pelaavien poikien päälle kohtalokkain seurauksin.

Oli tavallinen marraskuinen maanantai-ilta. Lunta ei ollut vielä maassa. Ville halusi tuttuun tapaan lähteä pelaamaan sählyä lähikentälle luokkakavereidensa kanssa. Pelin tiimellyksessä pojat juoksivat maalille pallon perässä, kaatuivat maaliin ja takertuivat liian löysäksi jätettyyn verkkoon. Vipuvoimasta tuo 54 kiloa painava jääkiekkomaali lähti kaatumaan taaksepäin. Maalin ylärauta osui Villeä päähän aiheuttaen erittäin vakavat vammat. Kukaan meistä ei tiennyt millainen vaara tuolla kentällä vaani. Leikkauksesta ja hyvästä hoidosta huolimatta mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä. Neljä päivää myöhemmin jouduin sanomaan hyvästit ja luopumaan lapsestani.

Siitä alkoi minun surumatkani.

Kesällä 2019 päätin hetken mielijohteesta ryhtyä yrittäjäksi. Ajattelin vaan, että miksikäs ei. Olen aina ollut oman tieni kulkija sekä jollain tapaa rohkea, mutta lapseni kuolema teki minusta entistä rohkeamman. Vaikka yrittäjyys jännitti ja jännittää edelleenkin, en pelkää epäonnistumista. Ennemminkin katuisin sitä, jos en olisi edes koskaan uskaltanut kokeilla. Ja päivääkään en ole katunut sitä päätöstä! Erilaisia markkinointipalveluja tarjoava yritykseni, Näkyville Oy, kantaa ylpeänä edesmenneen poikani Villen nimeä. 

Syksyllä 2020 julkaistun Sanoita surusi- Täytettävän muistokirjan myötä päähäni alkoi pulpahdella ideoita muistakin surutuotteista, joita olen itse surumatkani aikana kaivannut markkinoille tai ainakin toivonut päivitystä niihin. Ja niin surutyö muuttui ihan oikeaksi työksi. Päätin erottaa markkinoinnin surusta ja perustin uuden yrityksen Sureville Oy:n. Nyt Ville on mukana myös tämän toisen yritykseni nimessä. Sureville verkkokaupasta löydät kaikkea kaunista lohduksi läheisensä menettäneelle tai itsellesi, jos sinua on kohdannut suuri suru.

Kiireisen yrittäjän arjen vastapainona teen paljon vapaaehtoistyötä toimimalla Käpy ry:n tukihenkilönä ja vertaisryhmän ohjaajana sekä Surevan kohtaaminen- hankkeen kokemuskouluttajana. Haluan toimia surun sanansaattajana sekä kannustavana, valoisana esimerkkinä muille sureville. Haluan rohkaista kaikkia puhumaan kuolemasta ja sen tuomasta surusta ääneen sekä herätellä ihmisiä muistamaan, kuinka ainutlaatuinen tilaisuus elämä meille jokaiselle onkaan. Haluan tuottaa kanssakulkijoille hyvää mieltä ja jakaa positiivisia ajatuksia. Vaikka suru asuukin sisälläni, voin silti tehdä sen.

Jos voisin antaa yhden elämänohjeen, se menisi näin: Unelmoi siitä mistä haluat, mene sinne minne haluat, ole se kuka haluat, sillä sinulla on siihen vain yksi elämä.

Johanna

Johanna_ville-2 2 kopio